Miercuri, 15 iulie, deputatul PSD, Nicolae Georgescu a făcut salutat într-un comunicat de presă decizia CCR referitoare la vânzarea-cumpărarea de terenuri situate în extravilanul localităților.
”Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a României a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate.
“Personal, consider că decizia CCR este un adevărat succes! Un succes la care au contribuit din plin colegii parlamentari PSD, în frunte cu domnul Alexandru Stănescu, cel care este și președintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară și Servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților. Un succes în special al românilor, deci o mare înfrângere pentru domnii de la PNL și USR – cei care au atacat legea la CCR” a declarat deputatul PSD, Nicolae Georgescu, cel care a și explicat modul în care legea era făcută în favoarea românilor, cei care trebuie să își muncească pământurile și care nu trebuie să devină sclavi în țara lor.
“Noua lege a vânzării terenurilor agricole a fost imediat atacată la Curtea Constituțională a României de către PNL și USR. Actul normativ a fost adoptat în Camera Deputaților, iar printre prevederile sale importante este și aceea că limitează accesul străinilor la cumpărarea pământului românesc.
Așadar, PSD a reușit inițial să modifice Legea 17/2014 a vânzării și cumpărării de terenuri agricole. Schimbările priveau dreptul de preempțiune la vânzarea unui teren agricol și puneau o barieră investitorilor străini, acordând privilegii românilor!
Mai exact, orice persoană fizică sau juridică din România sau din străinătate care nu a avut afaceri în domeniul agricol în ultimii 5 ani – reperul fiind data la care este scos la vânzare un teren agricol – nu are dreptul de a cumpăra pământ extravilan. De asemenea, dacă un cetățean român sau străin care nu a locuit în România în ultimii cinci ani și vrea să cumpere teren extravilan, îi este interzis. Bineînțeles, o excepție li s-a acordat tinerilor fermieri români care doresc să deschidă afaceri în zootehnie, iar la ei exista condiția să fi locuit în România în ultimul an de dinaintea scoaterii la vânzare a unui teren agricol. Același regim le era aplicat și firmelor – dacă nu au activat în România în ultimii cinci ani și nu au sediul social în țară de tot atâta timp, nu pot cumpăra teren agricol.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României. Așadar, în țara lor, deși PNL și USR nu doreau acest lucru, românii au dreptul și obligația să își muncescă pământurile. Mă bucur de faptul că românii au primit dreptatea cuvenită din partea CCR și încă o dată îi felicit pe colegii ce au muncit la această lege”, susține parlamentarul PSD.